Първи стъпки

ivelin

Камерна капела “Полифония” прави първите си стъпки през ноември 1968 г. Любовта към музиката и годините на всеотдаен труд под вещото ръководство на диригента Ивелин Димитров оформят облика на състава и неговата естетика.

В продължение на 45 години под умелото творческо ръководство на Ивелин Димитров „Полифония” гради своя престиж, печели награди, трупа оригинален репертоар, като много от заглавията звучат за първи път на българска сцена.

Изтънченият звук, неповторимото пластично тълкуване на партитурата и високите музикантски изисквания привличат и задържат през годините даровити изпълнителки, всяка от тях с различна професия, но еднакво предана на „съзаклятието „Полифония”. Така се моделира една уникална общност, скрепяна от страст към музиката, но и от емоционална преданост и нравствен максимализъм, – общност, която за мнозина се превръща в творческо верую и лична съдба. 

Ивелин Димитров си отива завинаги през 2008 г., на турне със своя хор в Италия. Но „Полифония” не престава да съществува – създаденото от Ивелин продължава неговата ученичка Людмила Герова, попила неговата естетика, неговия изтънчен и оригинален прочит на партитурите.

Артистичното израстване на хора е свързано с многобройни концерти в България, с участия в най-престижните хорови конкурси в Италия, Германия, Полша, Ирландия, Унгария, Чехия, Испания, Гърция и др. Признание за професионалните качества на състава са и поканите от Фландърския фестивал (Белгия), “Софийски музикални седмици”, “Варненско лято”, Дните на хоровата музика в Прага, “Полифоничните срещи” в Калви (Корсика), полския “Wratislavia cantat” (Вроцлав), “Охридско лято” и др.

Камерна капела “Полифония” има значимо присъствие в програмите на БНР и БНТ. Пет компактдиска включват най-ярките заглавия от репертоара й.

Видео